Viktiga kolproducenter. Foto: Caroline Tibell / Scanpix

Fiskbajs viktigt för kretsloppet

Fisken i världshaven spelar en viktig roll för kolets kretslopp - de bajsar kalk, visar en ny studie.

Sture Hansson är professor i systemekologi vid Stockholms universitet. Han menar att studien är viktig för att sätta fokus på fiskens roll i de marina ekosystemen.

- Det bidrar till att visa hur viktiga fiskar är för de marina ekosystemen generellt. Fiskar är en mycket viktig del i den marina miljön, säger Sture Hansson.

I senaste numret av Science presenterar forskare från Storbritannien, USA och Kanada att fiskar bidrar till kalkproduktionen i haven. Något som man tidigare trodde bara gjordes av plankton och koralldjur.

Kalkproduktionen är en viktig del i kolets kretslopp, alltså hur balansen av koldioxid fungerar på jorden.

Forskarlaget har visat att fiskarna använder karbonatjoner i vattnet för att göra sig av med överskottskalcium i kroppen. De bildar kalk i tarmkanalen och bajsar alltså ut stora mängder kalk.

Enligt forskarna står fisken för mellan tre och femton procent av kalkproduktionen i haven.

Hur stor roll just fiskarnas produktion är är ännu oklar.

Även om fiskens kalkproduktion inte är lösningen på världens koldioxidproblem, så menar professor Sture Hansson att kunskapen är viktig för att vi ska kunna ta rätt beslut i framtiden.

- Om vi inte har grundforskning, om vi inte förstår de grundläggande processerna, då kan vi satsa pengarna på fel häst. Då kan vi satsa på åtgärder som är rätt så oväsentliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".