Foto: Scanpix

Halva körkostnaden beror på värdeminskning

Närmare hälften av milkostnaden för din bil består enbart av värdeminskningen. Det innebär att värdeminskningen teoretiskt sett blir den största utgiftsposten för bilisterna i år

Det visar Motormännens årliga bilkostnadskalkyl.

I snitt står den för 48 procent av bilens kostnader. Men eftersom minskningen i värde blir tydlig först vid försäljning eller byte brukar de flesta bilägare tycka att kostnader för drivmedel, försäkringar och service är mer kännbara.

Totalt har kostnaderna för bilägande ökat med omkring 1,5 procent jämfört mot förra året. Att köra en ny bil kostar nu från 33 kronor milen till 65 kronor milen beroende på bilens storleksklass och körsträcka.

Motormännens råd till den som vill ha ner kostnaderna är att välja en bränslesnål bil, men också att välja en med bra andrahandsvärde.

Orsaken till de senaste årens kraftigare värdeminskningar är att priserna för begagnade bilar har anpassat sig till nivåerna i övriga Europa. På sistone har den försämrade världsekonomin och krisen inom bilindustrin bidragit.

Om undersökningen

I sina kostnadskalkyler räknar Motormännens riksförbund med följande poster:

Driftskostnader som bensin, service och reparation, underhåll och tillbehör samt däck.Försäkring, skatt och besiktning.Garage, p-plats.Värdeminskning per år beroende på körsträcka.Värdeminskning per år, tidsberoende.Kapitalkostnad i form av räntor. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".