Mejeri föreslår höjt mjölkpris

Höj mjölkpriset med en krona - och låt pengarna gå direkt till bönderna. Det föreslår mejeriet Milko för att hjälpa de mjölkbönder som har det svårt ekonomiskt.

-Mjölkbönderna har upplevt flera sänkningar av mjölkpriset och nu är smärtgränsen definitivt nådd med råge, säger Milkos styrelseordförande Per Åsling.

Görs ingenting så riskerar många mjölkgårdar att slås ut, befarar Milkos ledning som nu tagit initiativ till projektet mjölkhandslaget.

-Vill vi ha lokalt producerad mjölk på bordet, så krävs en radikal ökning av ersättningen till mjölkbönderna. Vi vill nå en bred uppgörelse med konsumenterna och handeln om att höja mjölkpriset med en krona och att allt ska gå direkt till bönderna. Vi hoppas att alla accepterar vår utsträckta hand, säger Per Åsling.

Han tror att konsumenterna är villiga att betala en krona mer för att få mjölk som är lokalt producerad i stället för att få mjölk som produceras i andra länder och sedan transporteras långa vägar.

TT: Kan inte Milko gå i bräschen och direkt betala ut ett högre pris till sina mjölkleverantörer?

-Konkurrenssituationen gör detta omöjligt. Skulle vi leverera mjölk till butikerna som är betydligt dyrare än andra mejeriers så köper de mjölken från annat håll. Vi får arbeta med att göra produktionen så effektiv som möjligt för att minska dessa kostnader, för att på så sätt skapa ett utrymme för att höja mjölkpriset. Men vi har ett ogynnsamt läge med långa avstånd mellan mjölkgårdarna och långa avstånd mellan våra produktionsenheter, säger Åsling.

De svenska bönderna får i snitt inte fullt tre kronor i ersättning per liter mjölk.

Ove Byström/TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".