OSKARSHAMN

Kyrkoherde i extrem högerrörelse

Den tidigare kyrkoherden i Oskarshamn Sten Sandmark anklagas för kopplingar till högerextremister. Med sitt prästbrödraskap SSPX tänker han nu inleda ”det svenska korståget”, berättar SVT:s Uppdrag Granskning på onsdagkvällen.

Sten Sandmark lämnade Svenska kyrkan när kyrkorådet beslutade att homosexuella par skulle få välsignas i kyrkan och gick då över till den katolska kyrkan. Nu tillhör han det katolska prästbrödraskapet SSPX som uppmärksammas i SVT ikväll.
Sten Sandmark utbildar sig just nu till präst i Tyskland och när han återvänder till Sverige till sommaren så ska han leda, vad han kallar ”det svenska korståget”. Men att organisationen skulle vara högerextrem tillbakavisar han.
- Alla är välkomna men inte att prata politik, säger han till SVT.
Enligt Uppdrag Granskning har SSPX flera ledare som öppet uttalat sig antisemitiskt, bland annat genom att förneka förintelsen. I programmet som visas i SVT på onsdagskvällen framgår att Sten Sandmark tänker återvända till Sverige till sommaren och att han har kontakt med ett flertal församlingsmedlemmar i Svenska Kyrkan i Oskarshamn, som han räknar med ska gå över till den nya organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".