Arkivbild: Lars Pehrson / Scanpix 2008
Mörbylånga

Växande kycklingproduktion kan ge hundra nya jobb

Det går bra för Guldfågeln i och med att vi äter allt mer kyckling. Nu vill fabariken i Mörbylånga ha möjlighet att öka produktionen med 40 procent.

Det skulle innebära runt 100 nya anställda. Idag har fabriken cirka 250 anställda. Därför ska slakteriet söka nytt miljötillstånd, som ger möjlighet till större produktion.

- Med det miljötillstånd vi har nu tror jag att vi klarar oss till 2010-2011, säger vd på Guldfågeln Jimmy Samuelsson.

Några planer på att anställa har man inte i dagsläget, men det ökade intresset att äta kyckling gör att företaget vill hålla möjligheten öppen enligt Guldfågelns vd Jimmy Samuelsson.

Nytt är också att kycklingarnas fjädrar kan komma till användning. I stället för att 3 500 ton fjädrar årligen skickas för destruktion så är tanken att dom ska användas som bränsle i cementfabriken i Degerhamn, några mil söderut.

Dessutom kommer dom inom kort att börja göra biodiesel av de slakterirester som idag säljs som minkfoder.

– Det är långt framskridna planer på att i Gislaved starta en anläggning som ska ta hand om allt slaktavfall och utvinna fettet ur det, och på fettet ska man bland annat kunna köra lastbilar, säger Jimmy Samuelsson till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".