Foto: Simon Leijnse
Kalmar

Storsatsning på Kalmar slott

I slutet av nästa vecka skriver Kalmar kommun ett nytt kontrakt med Statens fastighetsverk, ett avtal som innebär att 80 miljoner kronor ska satsas på slottet under en tioårsperiod.

40 miljoner vardera ska parterna gå in med. Det innebär att Kalmar kommun tillsammans med regionförbundet går in med 4 miljoner kronor årligen till Kalmar slott.

- Det kan man jämföra med förra årets bidrag på 400 000 kronor från kommunen, och när det var som bäst låg det runt en miljon kronor från kommunen, säger slottschefen Lars W Andersson.

Han säger att alla kommer märka skillnad redan i år, bland annat genom ett bättre mottagande. Man ska dessutom öka verksamheten som är riktade mot ungdomar och barnfamiljer. Dessutom ska vi öka tillgängligheten, inte minst för rörelsehindrade, inte bara handikappade, utan också äldre.

- Första prioritet nu är att installera en hiss till andra våningen, där de flesta av våra evenemang håller till, säger Lars W Andersson.

Avtalet innebär också att samarbetet mellan Kalmar Slott och Statens fastighetsverk ska bli bättre. Under året som gått har parterna tagit fram en utvecklingsplan där man gemensamt kommit fram till vad man vill med slottet, på så sätt kunna samordna pengarna bättre.

Kalmar kommuns ekonomiska läge har inte påverkat avtalet, eftersom diskussionerna i avtalet var så långt gånget innan krisen kom i höstas. Men hade vi börjat diskutera avtalet idag, så hade vi kanske inte fått så mycket pengar säger Lars W Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".