OSkarshamn

SSPX-biskopen riskerar fängelse

SVTs avslöjanden kring det kontroversiella katolska brödraskapet SSPX, som planerar att etablera sig i Oskarshamn, får nu rättsligt efterspel i Tyskland.

Åklagare i Regensburg har beslutat att inleda en förundersökning mot biskopen Richard Williamson som i en SVT-intervju förnekade förintelsen, något som är förbjudet i Tyskland.
Han riskerar fängelse i upp till fem år.

Beskedet om undersökningen lämnades av det tyska åklagarämbetet i Regensburg i södra Tyskland. Den nu uppmärksammade intervjun spelades in i Tyskland förra året.

– Jag anser att de historiska bevisen starkt talar emot att sex miljoner judar avsiktligt skulle ha gasats ihjäl i gaskammare, som en avsiktlig policy från Adolf Hitlers sida. . . jag tror inte det fanns några gaskammare, sade den 68-årige biskopen i intervjun i programmet Uppdrag Granskning.

– Inte en enda jude dog i gaskamrarna. Allt detta är lögner, lögner, lögner, förklarade han och bröt därmed som Förintelseförnekare mot tysk lag.

Historiker har slagit fast att omkring sex miljoner judar mördades av Nazityskland under andra världskriget, många av dem i ett systematiskt massmord med hjälp av bland annat gaskammare.

Påven Benedictus väntas inom kort häva bannlysningarna av fyra biskopar i det extremt konservativa prästerliga brödraskapet SSPX, som förkastar modernisering av katolsk lära och katolska doktriner. En av de fyra är Williamson.

Judiska ledare manade på fredagen påven att inte häva dessa bannlysningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".