Hanna Heyl, djurskyddsinspektör. Foto: Sandra Skeppar.
Kalmar län

Inte en enda djurskyddsinspektion

Djurskyddsinspektörerna i Kalmar län kommer inte hinna med ett enda kontrollbesök på länets 6000 gårdar i år.
Man bryter då mot EU:s krav och det kan innebära att Sverige får betala böter.

– Det är inte roligt att Kalmar län ska bidra till det här. Men vi kan bara göra det bästa vi kan, säger en uppgiven Kerstin Erlandsson, länsveterinär och samordnare för länets djurskyddsinspektörer. Vi får vår tårtbit och den får vi leva med, säger hon.

Vid årsskiftet tog Sveriges Länsstyrelser över ansvaret för djursskyddsinspektörerna som tidigare verkat under kommunerna. När pengarna skulle fördelas så gick det snett, man använde sig av en fördelningsnyckel anpassad efter befolkning och inte efter antalet djur och gårdar. Kalmar län drog nitlotten och 9,5 tjänster bantades till 5,5.

Att nå upp till EU:s krav på kontrollbesök blir därmed omöjligt och när anmälningar måste prioriteras så tror djurskyddsinspektörerna att man under året inte kommer att hinna med ett enda kontrollbesök.

Men enligt Hanna Heyl, tidigare djurskyddsinspektör i Hultsfreds kommun skulle inte ens den gamla tjänstefördelningen räcka för att möta kraven.

– 13,5 tjänst skulle det behövas för att hinna med den minsta mängden tillsyn som vi ska utföra, säger hon.

Nu prioriteras i princip bara de anmälningar som kommer in, men även där kan tiden bli knapp. För trots tilldelningen på 5,5 tjänster så finns det för tillfället bara 3 djurskyddsinspektörer i hela länet.

Det beror på att det var färre än beräknat som valde att följa med i flytten och nu måste nya rekryteras. Det innebär att djurskyddsinspektörerna nu, mer än någonsin, måste förlita sig på att befolkningen håller ögonen öppna och anmäler när dom ser att djur far illa.

– Tidigare kunde det vara så att inspektören i kommunen åke förbi och såg sådant själv, så blir det inte på samma sätt nu och då blir vi beroende av att man hör av sig via länsstyrelsens växel, säger Kerstin Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".