Oskarshamn

Kärnavfall dyrare än beräknat

Nya beräkningar från Svensk kärnbränslehantering AB visar att kostnaderna för att ta hand om det svenska kärnavfallet har blivit 23 miljarder kronor dyrare än man räknade med för två år sedan.

Kostnaden för att bygga ett slutförvar beräknas därför bli 78 miljarder kronor.

Fördyringen beror på att längre livslängd på reaktorerna och större effeketer vilket ger mer avfall.

Claes Thegerström, vd för SKB säger till Sveriges radio att man tidigare räknat med 40 års driftstid och nu blir det 50 eller 60 år

Att man nu förlänger drifttiden för de svenska kärnkraftreaktorerna innebär att antalet kapslar för det använda kärnbränslet ökar från 4 500 till 6 000 kapslar.

En annan faktor som påverkar är den planerade effektökningen i de svenska reaktorerna som ökar avfallsmängden. Även byggandet av slutförvaret fördyrar när man nu vet mer i detalj hur berget ser ut i Oskarshamn och Forsmark, på en av dessa platser kommer förvaret att ligga.

- Vi har fått ta lite större tunnelängder, så det svara för ungefär hälften av de här totala kostnadsökningen, resten är mängden avfall, säger Claes Thegerström.

Det är regeringen som bestämmer hur stor avgift, som kärnkraftföretagen ska betala till kärnavfallsfonden, som ska finansiera slutförvaringen av det svenska kärnavfallet.

- Där finns redan 40 miljarder kronor, så det som ska betalas in är ungefär 38 miljarder kronor, säger Claes Thegerström.

Hur ser du på möjligheterna att kostnaderna accelererar ytterligare?

- Jag tror att man får vara beredd på vissa justeringar i kostnaderna, men man ska komma ihåg att det här är ett långsiktigt program som spänner över nästan hundra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".