Branden på Hotell Borgholm. Foto: Maths Bogren / Scanpix
Borgholm

Brister i brandskyddet på hotellet

Ingen organiserad utbildning, inga brandövningar och en dörrstopp vid en uppställd dörr, det var några av åklagarens viktigaste punkter vid framställningen när rättegången inleddes gällande branden på hotell Borgholm 2004.

- Det har inte varit någon organiserad utbildning av personalen vid hotell Borgholm genom åren i brandskydd. Det har inte heller varit några brandövningar, utan det har varit en muntlig information och om alla fått den det vet jag inte. 

Det sade ägaren till Hotellet Ove Fransson då han hördes i rätten på tisdagen då rättegången inleddes om branden på hotellet 2004 och där två unga Norska medborgare omkom.

Inte heller kunde han ge någon förklaring till varför ett dörrstopp inte var bortaget som påpekats vid brandsäkerhetskontrollerna ett flertal gånger.

Det var att just den dörren var uppställd som gjorde att branden och rökgaserna fick den spridning, som gjorde att branden fick den omfattning den fick.

Ove Fransson sa också inledningsvis att han har medkänsla med de anhöriga och att även han får leva med den här tragedin resten av livet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".