Flivikgraniten skeppas österut. Janne Rindstig
FLIVIK

Sten står emot lågkonjunktur

Medan många exportföretag dras med ekonomiska problem går stenindustrin för högvarv. Nybrogrus med anläggning i bland annat Flivik norr om Oskarshamn noterade ett rekordår 2008 och platschefen Anders Johansson ser ingen avmattning.

Anders Johansson tror att efterfrågan istället kan öka när många passar på att förbättra sin infrastruktur i ekonomiskt dåliga tider. Det mesta av stenen skeppas över Östersjön med båt.

Graniten i Flivik är eftertraktad dels för Emmaboda granit att förädla till exempelvis gravstenar men också till att krossa till småsten som används som grundmatrial i vägar och i betong- och asfaltshanteringen.

Stenkrosskunderna kommer främst från Lettland, Estland Litauen och Ryssland. Förra året exporterades 80% av stenen till länder på andra sidan Östersjön. där finns ingen granit och investeringstakten är hög så Anders Johansson tror på fortsatta exportframgångar.

För att effektivisera transporterna investerades förra året 25 miljoner kronor på ett 1700 meter långt transportband som tar stenarna till båtar i den egna hamnen. Under högsäsongen skeppas en båt per dag ut från Fliviks hamn.

Polen är nästa stora marknad där Nybrogrus hoppas få nya storkunder under 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".