Landstinget får kritik av socialstyrelsen. Foto: Bertil Ericson /Scanpix
Länet

Kritik mot landstingets hyrläkare

Kalmar läns landsting får kritik av socialstyrelsen för hur dom anlitar hyrläkare på sina vårdcentraler. Granskningen som även omfattar grannlandstingen Jönköping och Östergötland visar på dålig kontroll av hyrläkarna.

Många chefer litar på att bemanningsföretagen har kontrollerat om det till exempel finns anmärkningar av läkarna. Också uppföljningen av hyrläkarnas prestationer kan bli bättre enligt socialstyrelsen.

Personalchef Håkan Pettersson säger till Sveriges Radio Kalmar att det finns anledning att ta till sig en del av kritiken men att mycket har förbättrats. Till exempel finns numera en central samordnare som alla beställningar av hyrläkare sköts av.

Kvalitén på hyrläkarna väntas också bli bättre sen landstinget numera gjort en upphandling av vilka bemanningsbolag som i första hand ska anlitas.

Upphandlingen har överklagats av en del bolag som inte fått förtroende, men Pettersson räknar med att det hela ska lösa sig inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".