Arkivbild: Maths Bogren / Scanpix 2004
Borgholm

Räddningschef vittnade i brandrättegången

- Jag påpekade särskilt för ägaren att den inte fick vara öppen, sade han när han vittnade under rättegångens andra dag i målet om branden på Hotell Borgholm 2004.

En räddningschef som vittnade i dag uppgav att den branddörr som var viktig brandsäkerheten stod öppen vid den brandsyn som gjordes 2001

- Jag påpekade särskilt för ägaren Ove Fransson att den inte fick vara öppen och att det dörrbeslag som fungerade som uppställning måste monteras bort, sa han i rätten.

Den tekniska undersökningen som gjordes efter branden visade att dörrbeslaget inte var borttaget, trots upprepade påpekanden, och att dörren stod uppställd. Det var orsaken till att branden speds så snabbt i byggnaden.

Tidigare i dag har två som arbetade på hotellet 2004 berättat att det inte förekommit någon utbildning av personalen i brandskydd och att det saknades flera rutiner och kunskap om hur personalen skulle agera vid brand.

Rättegången dag 1:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".