Kalmar län

Klart för regionala indelningar

Partiledarna för regeringspartierna har efter flera års splittring nu enats om att Sverige ska få ny regional indelning. För Kalmar län innebär det att arbetet mot en storregion kan fortsätta.

Moderaterna, som varit en bromskloss i regionalutvecklingen, lyckas inte längre hindra att landstingen ombildas till regioner.

Det innebär bland annat att Region Västra Götaland och Skåne permanentas och att Halland och Gotland blir egna regioner. Däremot får Norrland och övriga vänta med att bilda region i fem år till valet 2014.

För Kalmar län innebär det här att arbetet med att bilda en storregion med några av grannlänen går vidare. Att stå utanför, som Gotland, är inte aktuellt.

- Alla inser att vi inte kan ha ett land som är tudelat där tre starka regioner kommer att få ett extremt stort inflytand och resten av landet får änga sig åt allmosor från staten, säger Ulf nilsson (S) som är med i diskussionerna om storregion med grannlänen.

- Vi måste formera oss så vi blir kraftfulla och kan ställa krav på samhällsutvecklingen i vår del av landet på samma sätt som det görs i Skåne Västra Götaland och Stockholms län idag.

Storregioner

  • Får egen beskattningsrätt och parlament.
  • Får ansvar för sjukvård, infrastruktur, kulturfrågor, regional utveckling och planering.
  • Vissa statliga uppgifter och därmed resurser för regional planering övertas.
  • Tydligare relation gentemot EU och dess regionprojekt.

Källa: SKL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".