Emmaboda

Funktionshindrade sysselsätts inte

Socialtjänsten i Emmaboda kommun får stark kritik av länsstyrelsen. Kritiken gäller insatser för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Bland annat saknar 20 personer i kommunen helt någon slags sysselsättning i vardagen.

Därutöver får socialtjänsten också kritik för det övergripande systemet eftersom det inte finns några riktlinjer och mallar för hur arbetet ska bedrivas. Det saknas också uppsökande verksamhet.

- Det är både ovanligt och mycket allvarligt, säger Cristina Gustafsson, som är socialkonsulent på på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Det finns en kontaktgrupp i kommunen, men den fungerar mer som fritidsverksamhet för brukarna.

- Det är viktigt att ha en struktur för återhämtning. Det är också viktigt för alla att känna en tillhörighet och att ha något meningsfullt att göra, säger Cristina Gustafsson.

Brukarnas beslut är också ofullständiga och kan därför inte överklagas. Till exempel finns beslut som ”beviljas aktivitet”, men det är inte preciserat vad för aktivitet det gäller, hur ofta och under hur lång tid det gäller.

- Eftersom det inte står vad brukaren får, går ett sådant beslut inte heller att överklaga, förklarar Cristina Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".