Maria Lindé på Åsaverkstan är så nöjd med sitt arbete, att hon nästan inte vill sluta. Foto: Anders Nyberg
Maria Lindé på Åsaverkstan är så nöjd med sitt arbete, att hon nästan inte vill sluta. Foto: Anders Nyberg
Oskarshamn

Ny enhet skapar möjligheter

”På sikt är det en vinst för kommunen” - Bo Johannesson enhetschef
1:54 min

Det har varit ett bra första halvår för Oskarshamns kommuns nya enhet Arbete och Integration. Ett 70-tal personer både ungdomar, invandrare och andra som hamnat utanför arbetsmarknaden har kommit ut i sysselsättning i en allt större utsträckning än tidigare.

Även om det har varit mycket samordningsarbete första halvåret, så är kommunen nöjda med enheten. Maria Lindé jobbar på Åsaverkstan i Oskarshamn som är en del av den nya enheten.

- Jag får snart ett städjobb, men jag vill nästan inte lämna det här, för jag trivs så bra här, säger Maria Lindé.

På Åsaverkstan där Maria jobbar, jobbar ett 20-tal personer som på ett eller annat sätt vill komma in på arbetsmarknaden, men som på grund av språksvårigheter eller sociala problem har haft svårt att anpassa sig till samhället. Här får man lära sig att passa tider, arbeta och vara en del i något större. Någon beskrev det som en träning inför arbetslivet.

Det unika med det här, är att istället för att få ut sitt försörjningsstöd och bara gå hemma, så får man här lära sig att arbeta, för att i framtiden kunna försörja sig själv.

Åsaverkstan är bara en av flera delar som ingår i enheten Arbete och Integration som invigdes i början av juni i fjol, där också flyktingmottagningen och arbetet med att få ut ungdomar i arbete, ingår. Enhetschefen Bo Johannesson är nöjd med det gånga halvåret.

- Det har varit mycket arbete med att få ihop det till en enhet, men det vi kan se har det varit väldigt lyckat.

Den nya enheten är mer resurskrävande än vad det var tidigare, säger Bo Johannesson. Men han säger att på sikt så kommer det bli en vinst för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".