Vårdcentraler nekar anonyma HIV-tester

Du som kontaktar en vårdcentral i länet och ber att få göra ett HIV-test anonymt riskerar att bli nekad - trots att du egentligen har rätt att få hjälp.

Tre av fyra vårdcentraler som Sveriges Radio Kalmar varit i kontakt med hänvisade oss till infektinskliniken på länssjukhuset när vi bad att få vara anonyma.

Socialstyrelsens jurist Anders Alexandersson säger att landstinget därmed bryter mot de grundläggande bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen om god och säker vård och ett gott omhändertagande.

Att ta ett HIV-test ingår i de uppgifter som en allmänläkare ska kunna göra och risken är att en patient som blir hänvisad till sjukhuset inte går dit vilket är allvarligt eftersom HIV är en allmänfarlig sjukdom menar Alexandersson.

En av vårdcentralerna vi kontakt tog ville ha betalt för att ta ett HIV-test vilket också uppenbart är ett brott mot reglerna enligt socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista