Fängelse för sexkontakt med barn

Att kontakta barn under 15 år i syfte att ha sex med dem ska kunna straffas med fängelse i upp till ett år, föreslår regeringen.

För att dömas för ett sådant nytt brott - kontakt med barn i sexuellt syfte - krävs att en vuxen, exempelvis via internet, diskuterar ett möte med barnet i den verkliga världen, och dessutom vidtar någon slags åtgärd för att detta möte ska bli av.

Förslaget innebär en kriminalisering av ett försöksbrott på ett mycket tidigt stadium.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft redan den 1 juli i år. Först ska förslaget dock prövas av Lagrådet. En proposition kan sedan sändas till riksdagen någon gång i mars.

Flera remissinstanser är oroliga för att brottet blir svårt att bevisa, och att den föreslagna lagens avskräckande effekter därmed urholkas.

-Det är just därför vi snickrat en del och försökt hitta sätt att underlätta bevisläget. Därför anser vi att förövarna också ska ha vidtagit någon åtgärd som stärker misstanken. Vi har lyssnat på remissinstanserna, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

-Det viktiga för mig är att vi får ett bättre skydd mot den här typen av fula gubbar på nätet. Att vi utöver de regler som finns i dag mot sexuella närmanden av olika slag mot barn kommer åt de som medvetet söker etablera kontakt med barn, säger Ask.

Ministern hänvisar också till andra länder som infört liknande lagar, bland dem Norge, och säger att lagen ska utvärderas efter två år.

I lagrådsremissen utesluter inte regeringen att polisen framöver ska få provocera fram också den här sortens försöksbrott.

-Vi måste vänta tills vi har sett polismetodutredningen, men det viktiga är ju att vi nu kommer åt detta. Det finns ju undersökningar som visar att det är ganska vanligt. Tidigare skedde det här i utemiljöer, men i dag sker det när barn och ungdomar sitter i sitt rum och håller på på nätet. Då måste det finnas regler som åklagare och andra kan följa upp, säger Ask.

-Kan vi på något sätt förhindra att ännu allvarligare brott begås så är det ju väldigt bra. Dessutom är det ju så att många mår väldigt dåligt av den här typen av upptrappade kontakter. Det finns en systematik i hur den här typen av förövare beter sig. Det är det vi vill sätta stopp för i ett tidigt skede. Det här är enligt min mening ett väldigt starkt förslag, säger Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista