Illustration: Simon Leijnse
Kalmar

Nattstoppen kan permanentas

Försöket med att bussresenärer ska få gå av även mellan busshållplatser efter klockan 21 på kvällarna, det så kallade Nattstoppet, kommer troligtvis bli permanent i Kalmar kommun.

Tanken med Nattstopp är att öka tryggheten för resenären som kan välja att gå av närmre sitt hem. Polisens trygghetsundersökning visar att fler kan tänka sig att åka buss kvällstid i de områden där försöket genomförts, jämfört med innan.

Ulf Petersson, som kör buss i Kalmar, tycker inte att stoppen har påverkat busschaufförernas arbete.

- Det är inte så ofta det inträffar att man får den frågan eller att man bli ombedd att stanna någon annanstans än hållplatsen. Det är inte så vanligt, säger han.

Försöken har genomförts i Smedby, Funkabo och Norrliden sedan i november 2007. På alla tre ställena är det nu fler som kan tänka sig att åka buss på kvällarna, jämfört med polisens trygghetsundersökning från 2005.

Märta Lindström, elev på Funkaboskolan som ligger i ett av de berörda områdena, åker ibland buss på kvällarna men har inte använt sig av Nattstoppet.

- Det är bra, för om det är någon som känner sig obekväm så kan bussen stanna, säger hon.

Om försöket blir permanent beslutas i kommunstyrelsen på måndag.

- Jag hoppas att kommunstyrelsen också kommer att godkänna det här, säger Lars Bergström, kollektivtrafikansvarig i Kalmar kommun.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista