Arkivbild: Claudio Bresciani / Scanpix

Problem för misshandlade barn i vuxenkontakt

Antalet barn som misshandlas verkar öka. Flera barn som berättar för andra vuxna om misshandeln, upplever att de inte får någon reaktion och känner sig svikna av samhället.

Årets rapport lyfter fram problemen som kan uppstå i barnens möte med de vuxna som ska hjälpa dem. Ett problem är att alla som jobbar med barn har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om ett barn far illa, något som ibland kan få barnen att undanhålla information - av rädsla för att skada föräldrarna.

Annelie Österberg är kurator på Lindsdalsskolan i Kalmar och säger att det är viktigt att hålla barnen informerade om vad som händer.

Förra året var antalet samtal från misshandlade barn till Bris (Barnens rätt i samhället) högre än på fem år. Under 2008 tog organisationen emot 1 857 samtal från misshandlade barn.

En del barn berättar att de blir slagna tills de tappar medvetandet, de blir slagna med tillhyggen som skärp och käppar, vissa utsätts för tortyrliknande våld, skriver organisationen i sin årsrapport. Oftast är det den ena föräldern som slår.

En del barn upplever att de blir svikna av samhället. När de har berättat för andra vuxna, som lärare eller personal inom socialförvaltning, om misshandeln så har de inte fått någon reaktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista