GPS kan leda till hjärtstartare

Det blir allt vanligare att det placeras ut livräddande hjärtstartsutrustning runt om i samhället och nu är ett register över var någonstans de finns på väg att tas fram.

Ulrika Hammargård på Civilförsvarsförbundet hoppas att SOS Alarm men också privatpersoner inom ett år ska kunna veta var närmaste hjärtstartare finns.

Samtidigt jobbar de lokala civilförsvarsföreningarna med att försöka sprida den livräddande utrustningen till många fler, för det finns ännu stora luckor i Sverige.

I Kalmar län medger till exempel civilförsvarsföreningens Mats Johansson att arbetet ligger framför dem.

- Vi har ju väldigt stora varuhus som vi tänker ta kontakt med. Vi har arenor, vi har konsertsalar, och så vidare, där vi tror att det finns ett behov av det.

Försäljningen av defibrillatorer eller hjärtstartare som det numera kallas har tagit fart dom senaste två-tre åren då blivit tillåtet för vem som helst att använda den enklare utrustningen.

En av de större tillverkarna i landet sålde till exempel nästan 500 hjärtstartare till andra aktörer än sjukvården förra året. Och det finns idag flera tusen hjärtstartare på allmänna platser som gallerior men också på företag och hos idrottsföreningar.

Civilförsvarsförbundet har tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning börjat ta fram ett register över var alla finns så att till exempel SOS Alarm ska kunna hänvisa hjälpsökande i väntan på att ambulansen kommer.

- Vi hoppas att det kan gå så fort som möjligt men det handlar lite grann om det här praktiskt tekniska hur det ska se ut, hur man implementerar det här, så att SOS Alarm ska kunna använda det och det ska vara liksom säkert och tryggt för alla, säger Ulrika Hammargård på Civilförsvarsförbundet.

En möjlighet väntas bli att den som har GPS i bilen ska kunna knappa in koordinatorerna för var närmaste hjärtstartsutrustning finns.

- Det kan ju till exempel vara bra för dom som redan vet att man har hjärtsjuka i familjen.

Civilförsvarsförbundet har samtidigt genom sina ideella föreningar runt om i landet tagit på sig uppgiften att förmå fler företag och föreningar att köpa in den livräddande utrustningen.

Föreningarna i Kalmar län ligger hittils en bra bit efter sina systerföreningar på flera andra ställen i landet. Bara någon enstaka utrustning har sålts genom Civilförsvarsföreningarna där.

Utbildaren i Västervik Leif Andersson har hittils inte fått någon respons från dom banker och köpcentrum han varit i kontakt med. Och Mats Johansson i Kalmar har det mesta av arbetet framför sig men hoppas komma igång till våren.

Erbjudandet handlar om att företagen eller föreningarna får köpa en hjärtstartare till reducerat pris och även kan få utbildning i hjärt-lungräddning och i hur utrustningen fungerar.