Foto: Simon Leijnse

Långa OCR-nummer irriterar

OCR-numret som står längts ner på inbetalningskorten upplevs som svårhanterliga av många men numren skulle bara behöva vara 8 tecken långa i stället för som idag uppemot 24. Det är företagen själva som bestämmer längden och typ av information som skall vara med.

OCR-numret består av en sifferkombination på max 24 siffror som ska identifiera för företaget vem det är som har betalat och vad det är som ska betalas.

Det är företagen själva som bestämmer vad för information som ska in i just deras sifferkombination, till exempel kundnummer, tidsperioder eller lägenhetsnummer. Risken att det ska bli fel är väldigt liten eftersom det finns kontrollsiffror som ska förhindra de flesta felen.

Det är många som önskar att numret vore kortare när siffrorna ska föras in i datorn. Christina Friberg, som är chef för bankgirosystemet säger till Sveriges Radio Kalmar att numret bara behöver vara 8 tecken långt men gamla datasystem kan göra att man skriver ut onödigt långa sifferkombinationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista