Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Yngre känner sig ensamma

Känner du att ensamheten kommer krypande ibland? Det har du i så fall gemensamt med många andra. Bland människor i 20-30-årsåldern upplever en majoritet sig som ensamma.

60 procent i den yngre åldersgruppen känner sig ensamma ofta eller ibland jämfört med 49 procent i åldersgruppen 80-90 år.

Det visar ny forskning vid Sociologiska institutionen i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

-Tvärt emot vad många tror är det en större andel personer som upplever ensamhet i åldrarna 20-29 år än vad det är i åldrarna 80-90 år, säger professor Lars Tornstam till tidningen.

För drygt 20 år sedan skickade han ut en enkät om upplevd ensamhet till 3 000 personer i åldrarna 15-79 år. Resultatet presenterades 1988 i rapporten Ensamhetens ansikten.

Under 2008 har samma frågor sänts ut till lika många personer i åldrarna 20-90 år. Sammanställningen och analysen är inte riktigt klar, men tendensen att den yngre gruppen kan uppleva sig ensamma i högre grad än vad betydligt äldre gör tycks hålla i sig, skriver tidningen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista