En glaspjäs signerad den italienska glastillverkaren Murano. Foto: Frank Augstein / AP Photo

Även italienskt glas i fara

Det är inte bara glastillverkningen i Glasriket som har problem. Tillverkningen av Murano-glas i Venedig hotas av finanskrisen. Murano-glas sysselsatte 5000 personer för fem år sedan, men är nu nere i 1000 anställda.

Den 700-åriga italienska glaskonsten, prisad för sin sofistikerade skönhet och färgrikedom, är nära att utplånas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även före krisen hindrades verksamheten på den lilla ön Murano av den starka euron som jagade iväg spenderande amerikaner och andra köpare till förmån för konkurrenskraftiga glastillverkare i t ex Kina.

De senaste fem åren har Murano-glaset vid somliga företag minskat med hälften och arbetskraften har krympt från 5 000 till 1 000.

- Den aktuella nedgången hotar Muranos existens, även om två eller tre företag kan bestå, säger Davide Camuccio, unionschef för Filcem-CGIL-glas i Venedig.

-Det här kan bli dödsstöten.

Hantverkare har blåst glas på ön Murano, som ligger strax norr om Venedig, sedan 1291.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista