1 av 2
Foto: Anders Nyberg
2 av 2
Järnvägsgatan i Emmaboda är ett område som ska förbättras med det nya avtalet. Foto: Anders Nyberg.
EMMABODA

Polisen blir synligare i Emmaboda

Polisen och Emmaboda Kommun skrev i samband med måndagens kommunfullmäktigemöte i Emmaboda ett samverkansavtal. Liknande avtal väntar även i Oskarshamn.

Ett avtal som bland annat ska göra polisen mer synlig, och på så sätt minska oron för att utsättas för inbrott i Emmaboda, och det är något som välkomnas av Mona Westman, butiksägare i Emmaboda, som i början av november hade inbrott i sin affär.

- Jag tror alla är oroliga för inbrott här, säger Mona Westman.

Förutom att minska oron för inbrott bland företag och bostäder, så ska det nya samverkansavtalet också se till att få bukt på oredan och trafikbekymren på järnvägsgatan i Emmaboda.

Tidigare har kommunen och polisen bara haft kontakt när det har hänt något, men nu med det nya avtalet, kommer man ha en ständig dialog, om vad som händer och sker, och vad man bör göra för att förebygga brott och oreda.

Emmaboda, tillsammans med Oskarshamns kommun, är två av fem kommuner i landet, som ingår i ett sådant här avtal med polisen.

I Oskarshamn skriver man under avtalet i början av mars, och där ligger ungdomsbrottsligheten och krogrelaterat våld i fokus. Och slår det väl ut så kan, inte bara länets kommuner utan också landets alla kommuner vänta på samma avtal, det säger polisen Glenn Adolfsson.

- Emmaboda ligger absolut i framkant. Som boende här kommer man märka det genom en mer synlig polis, Glenn Adolfsson.

Givetvis har det funnits ett samarbete tidigare också, men då har det handlat om punktinsatser säger Glenn Adolfsson. Nu blir det insatser under längre tider, med mer folk från både kommunen och polisens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista