Foto: Janerik Henriksson

Amnesty vill ändra Svensk lag

Amnesty International kritiserar Sverige för en lång rad brister när det gäller brott som folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr.

Amnesty vill att Sverige inför universell jurisdiktion för brotten.

Sveriges tydliga profil internationellt när det gäller att bekämpa straffrihet för grova människorättskränkningar motsvaras inte av samma engagemang på hemmaplan, hävdar Amnesty i en ny rapport som särskilt fokuserar på Sverige.

En lång rad brister i den svenska lagstiftningen pekas ut.

Flera internationella brott är exempelvis inte tydligt kriminaliserade i svensk rätt; regler för ansvarsfrihet och straffansvar överensstämmer inte med folkrätten; grova internationella brott omfattas av preskription; dessutom tillåts politisk inblandning när det gäller beslut om åtal eller utlämning i fall som dessa, hävdar Amnesty.

Ett särskilt exempel på den svenska senfärdigheten gäller den Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som nyligen inledde sin första rättegång.

Trots att det gått åtta år sedan Sverige ratificerade den så kallade Romstadgan som ligger bakom domstolen, och att det har gått sex år sedan en statlig offentlig utredning lämnade förslag till hur den här sortens brott ska inlemmas i svensk lag, har ännu inget lagförslag presenterats från en svensk regering.

Samtidigt beräknas omkring 1 500 internationella krigsförbrytare befinna sig i Sverige.

Om Sverige inte gör något för att ställa dessa personer inför rätta kan ICC begära att de flyttas över till Haag. Eller så går de helt enkelt fria, skriver Amnesty, och begär att Sverige rättar till hela den långa listan med synpunkter - annars riskerar landet att bli en fristad för krigsförbrytare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista