Foto: Ingvar Karmhed /Scanpix
Länet

Vildsvin skapar stora skador

Om ingenting görs mot den krafigt ökande vildsvinsstammen i länet kan situationen snart bli ohanterbar. Det menar Viltvårdsnämnden i Kalmar län som har nu tagit fram rekomendationer kring jakt av vildsvin så att stammen kan minskas.

Folke Fagerlund som är Svenska jägareförbundets representant i nämnden säger till Sveriges Radio Kalmar att om man inte omgående ökar jakttrycket och hjälps åt att begränsa antalet vildsvin i länet, så kommer vi få stora problem framöver med fler olyckor på våra vägar och allt större skador på jordbruket.

- Om vi inte per omgående sätter igång och ökar jakttrycket för att på olika sätt begränsa populationstillväxten så kommer vi få ett jätteproblem även här, säger Folke Fagerlund.

Vildsvinsstammen i Kalmar län har på bara de senaste två åren ökat kraftigt. Det kan man se exempelvis på att antalet olyckor i trafiken med vildsvin ökat markant. Från ett 60-tal 2006 till nära 300 förra året. Och lantbrukarna ser att mer och större skador på sin odlade mark.

Att antalet djur ökat kraftigt beror på flera saker. Bland annat att djuren är skygga och att kunskapen om hur man ska jaga vildsvin inte är tillräcklig bland jägarna i länet. Därför satsas det under våren på en kampanj främst riktar in sig mot jägare.

- Det är viltvårdsnämnden i Kalmar län som tagit fram rekomendationer för vildsvinsförvaltningen som vi nu kommer föra ut. Och det är naturligtvis för att vi ska kunna få en etiskt bra jakt, ett bra samarbete, att fler jägare börjar jaga vildsvin och sätter sig på pass, att lära jägarna att skjuta rätt djur i flocken och öka samarbetet inom jägarkåren både mellan varandra och samarbeta med lantbrukarna som ofta drabbas av skador på säd på grund av vildsvinen, säger Folke Fagerlund.

Men det här är inget som sker över en natt. Vildsvinsstammen kommer troligen fortsätta att öka till en början innan man kan se resultat.

Och kan man inte få stopp på tillväxten av vildsvinsstammen i länet i tid, kommer det medföra stora problem för jordbruket och orsaka ännu fler olyckor på våra vägar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista