Foto: Nick Näslund.
Öland

Klart för folkomröstning på Öland

Efter ett ja i både Borgholm och Mörbylånga till en sammanslagning av Ölands två kommuner ska det nu folkomröstas i fråga. Vad man tycker om en sammanslagning verkar skifta, mycket beroende på var på Öland man bor.

En sammanslagning av Borgholms och Mörbylånga kommuner kommer allt närmare. Under tisdagens kommunfullmäktige i Borgholm, sa politikerna ja till en folkomröstningen om sammanslagningen. Mörbylånga kommun har tidigare sagt ja till en sammanslagning.

Folkomröstningen kommer ske den 7 juni iår, i samband med EU-valet, men först ska regeringen godkänna folkomröstningen.

Men åtta av nära 40 politiker, var emot förslaget och anser att det är för kort tid att informera alla om vad en sammanslagning betyder, och vill istället se en folkomröstning 2010.

Bland befolkningen på Öland verkade meningarna om en sammanslagning gå isär, och hur man ställde sig var geografiskt betingat. I Mörbylånga kommuns södra del var tongångarna negativa medan invånarna i Färjestan var betydligt mer positiva till en sammanslagning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista