Kalmar län

Säkerhetsbrister på HVB-hem

Det finns brister i säkerheten vid vart tredje HVB-hem, Hem för Vård eller boende av Barn och unga, i landet. Samtliga av Kalmar läns sådana hem har undersökts, och inget undgick kritik.

Det finns brister i säkerheten vid vart tredje HVB-hem, hem för vård eller boende för barn och unga. Det är första gången som samtliga landets 397 boenden undersökts.

Kritiken rör främst barnens säkerhet så dom inte utsätts för övergrepp av andra barn, personal eller utomstående, men undersöknigen visar också på brister i barnens delaktigehet i verksamheten och dokumentation kring vård och behandling.

- Det är helt oacceptabelt att barn som samhället tagit över ansvaret för inte får den omvårdnad och trygghet de har rätt till säger Åsa börjesson chef för socialtjänstavdelningen på Socialstyrelsen.

Samtliga 12 HVB-hem i Kalmar län har undersökts och inget undgick krititk men det handlade främst om mindre brister som redan åtgärdats säger Elisabeth Edberg-Karlsson vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista