Pensioner sänks - AMF tar tillbaks pengar

AMF Pension har som första livförsäkringsbolag beslutat att återta en del av de pengar som bolagets pensionssparare fått i avkastning. Även andra livförsäkringsbolag kan tvingas gå samma väg på grund av börsraset.

Beslutet innebär sänkta pensioner för de sparare hos AMF Pension som redan är pensionärer men påverkar alla cirka 2,5 miljoner kunder hos AMF Pension som sparar i premiebestämd traditionell försäkring.

-Vi har, i enlighet med vår policy, tyvärr fattat beslutet att sänka med 8 procent. För en genomsnittlig LO-pensionär innebär det här cirka 100-150 kronor mindre i månaden, säger AMF Pensions vd Ingrid Bonde.

Omkring 350 000 av AMF Pensions sparare är redan pensionerade och kommer alltså att märka av beslutet direkt i plånboken.

Snabba med bromsen

Men de som sparar och inte är pensionärer kommer också att påverkas av beslutet.

-Vad som händer är att man gör ett återtag och då sänker man kapitalet temporärt. Men vi gör det här för att vi ska säkra pensionerna långsiktigt, säger Bonde.

TT: Så om jag har kommit upp i ett sparkapital på 100 000 kronor så sänks det till 92 000 kronor.

-Ja så kan man ju säga. Men man ska komma ihåg att det här är ett långsiktigt sparande och du har din garanti i botten, säger Bonde.

-Vi är det bolaget som levererat högst avkastning de senaste 20 åren. Policyn är att våra sparare tidigt ska vara med vid en uppgång men vi är också snabba med bromsen vid en nedgång.

-Och även under förra året, detta turbulenta börsår, hade man en återbäringsränta på i snitt 2,75 procent, säger Bonde.

Viktigt känna sig trygg

Hon poängterar att människor inte behöver känna sig oroliga för sina pensioner.

-Jag har full förståelse för att det här är ett oerhört tufft budskap för våra pensionärer. Men det är samtidigt viktigt att man känner sig trygg i att bolaget fortsatt har en av de starkaste balansräkningarna. Man kommer att kunna vara med vid en kommande uppgång.

AMF Pensions konsolideringsgrad var 99 procent i slutet av december och sjönk enligt preliminära beräkningar till 96,2 procent i slutet av januari. Nu kommer man upp i 105 procent. En konsolideringsgrad på 100 innebär att bolaget klarar av sina åtaganden gentemot sina pensionssparare.

Maria Victorin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista