Laddat i C om kärnkraften

Centerpartiledaren Maud Olofsson har fått mandat att fortsätta förhandlingarna med övriga regeringspartier i energifrågan. Enligt uppgifter till Ekot innebär mandatet också att hon kan gå vidare även när det gäller frågan om att ersätta gamla kärnkraftverk med nya.

Under extramötet under onsdagskvällen diskuterade Maud Olofsson enegrifrågan med sin riksdagsgrupp, ett möte som uppges ha varit stormigt.

Senare på kvällen träffades också de borgerliga partiernas ledare för nya överläggningar i frågan.

Partiledare Maud Olofsson har de senaste dagarna låtit allt mer som att en utbyggnad av kärnkraften för första gången är tänkbar för partiet. Åtminstone tanken att byta ut de gamla reaktorerna i de nuvarande kärnkraftverken till nya reaktorer. Men uppenbarligen har hon haft svårt att få med sig kärnkraftsmotståndarna i partiet.

Efter mötet skickades miljöminister Andreas Carlgren ned för att möta reportrarna, men han kunde inte komma med besked om ny kärnkraft är en möjlighet eller inte för Centerpartiet.

- Vi vet hur långt vi kan gå, och vi räknar med att vi nu kan föra diskussioner vidare med de övriga i regeringen. Det får ligga till grund sedan för att bedöma hur vi ska arbeta vidare med partiet.

Men inom Centerpartiet finns det många kärnkraftsmotståndare. Riksdagsledamoten Sven Bergström är en av dem.

- Det ska inte byggas några nya reaktorer i gamla skal. Vi ser tillräckligt av det elände som man har i Finland med fördyrade kostnader och många års försening. I USA ser man hur den nya organisationen, med Obama i spetsen, satsa kraftigt på sol, vind och el, och som inte säger ett knyst om ny kärnkraft, sade Sven Bergström, innan Centerpartiets möte på onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista