1 av 2
Foto: Sandra Skeppar
2 av 2
Lars Turing, VD på OKG. Foto: Sandra Skeppar
Oskarshamn

OKG: "Oerhört positivt"

Kärnkraftsindustrin reagerade positivt på beskedet om centerns nya inställning i kärnkraftsfrågan och vad det innebär för regeringens hållning i frågan.

Branschen har i 30 års tid levt under ett ständigt avvecklingshot. Därför är dagens besked oerhört positivt. Nu får vi klara riktlinjer för vad som gäller i framtiden, säger Anders Österberg, informationschef på OKG, som driver kärnkraftsverken i Oskarshamn.

OKG arbetar intensivt med ett modernisera sina kärnkraftverk. -Vi är redo för att börja bygga nya verk om det är våra ägares önskemål. Men en sådan byggstart är inget som görs över en natt, konstaterar Anders Östberg.

-Lars Turing, vd på OKG, säger:

- Vi har fått styrelsens uppdrag att vara beredda på att byga nya anläggningar. Vi har en viss beredskap för att anta den utmaningen.

Det finns dock långt gångna planer på nya verk som kan påskynda bygget av nya verk även i Sverige. -Vårt moderbolag Eon har utvecklade planer på nybyggen i Finland, som skulle kunna överföras till Sverige för att få till stånd en snabbare process, säger Anders Österberg.

OKG ägs till 54,5 procent av Eon och resterande andel ägs av Fortum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista