Mer atomsopor kan hanteras

Från de svenska kärnkraftverken kommer det varje år sammanlagt 220 ton radioaktivt avfall. Och även om nya reaktorer byggs, och avfall ska tas om hand är inte det något problem enligt branschen.

Idag ligger 5 000 ton använt kärnbränsle i Oskarshamn och väntar på att slutförvaringen ska bli klar i antingen Oskarshamn eller Forsmark. Använt kärnbränsle måste isoleras i minst 100 000 år. Dessutom måste rivningsavfall från kärnkraftverken förvaras, det mesta i 500 år, men reaktorstavar till exempel måste isoleras i flera tusen år.

Kärnkraftverken, eller indirekt vi elkonsumenter, betalar idag knappt ett öre per kilowattimme för hanteringen av det radioaktiva avfallet.

Sammanlagt räknar man med att hanteringen av den svenska kärnkraften, inklusive rivning av de kärnkraftverk som finns idag, kommer att kosta drygt 100 miljarder kronor. Byggs det fler blir det förstås dyrare.

Men nya kärnkraftverk innebär inga större förändringar för möjligheterna att ta vara på avfallet enligt Claes Thegerström, vd för Svensk Kärnbränslehantering.

- Lite extra kostnad blir det ju, men det blir en så kallad marginalkostnad kan man säga. Transportsystemet kommer att kunna användas för det tillkommande också. Och så behövs det lite mer utrymmen i slutförvaringen. Men alla tillfartstunnlar och alla anläggningar som kommer att byggas ovan jord för att kontrollera och hantera byggs ju redan på den befintliga basen.

Inom vindkraftsbranschen gläder man sig åt gårdagens besked om satsningar också på vindkraften, väl medvetna om att det går fortare att bygga ut vindkraften än att bygga ett nytt kärnkraftverk.

- Det är ju inget motsatsförhållande mellan kärnkraft och vindkraft, det är egentligen bara en fråga om ekonomi. Och vi vet ju inte vad det kommer att kosta att bygga om tio-femton år när det eventuellt blir aktuellt att bygga nya kärnkraftverk. Men idag är det inte särskilt mycket billigare att bygga ny kärnkraft som det är att bygga ny vindkraft, säger Matthias Rapp är vd för intresseorganisationen Svensk Vindenergi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista