Foto: Nick Näslund
Länet

Mer kärnkraft sänker inte elpriset

Nya och effektivare kärnkraftverk i Sverige skulle inte sänka elpriset, det hävdar energiforskaren Louise Trygg vid Linköpings universitet.

Detta appråpå krav från flera storföretag på mer kärnkraft och den överenskommelse mellan allianspartierna om kärnkraften som blev klar igår.

Eftersom elpriset sätts på en gemensam marknad inom Norden och EU och priserna på kontinenten är högre än de svenska, så går vi i Sverige mot ett högre pris, något som inte kommer påverkas av mer kärnkraftsel i det svenska systemet menar Louise Trygg.

Det högre priset på kontinenten kommer sig av att en tredjedel av elenergin produceras av kolkraftverk som är det dyraste sättet att framställa el på. Louise Trygg tycker att man borde fokusera mer på hur vi använder el i Sverige istället för att prata om behovet av mer elektricitet på marknaden.

Men Birgitta Resvik på Svenskt näringsliv som tillsammans med en rad elintensiva företag, bland andra Holmen, vill bygga nya kärnkraftverk tror visst att priset på el skulle påverkas med mer kärnkraftsel.

Forskaren Louise Trygg menar ändå att ett fåtal nya kärnkraftverk i Sverige inte har någon betydelse för det gemensamma elpriset i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista