1 av 2
I Flerohopp finns ett riskområde. Foto: Anders Nyberg.
2 av 2
Glassplitter vid deponin i Flerohopp. Foto: Anders Nyberg.
Nybro

"Det känns osäkert när man inte vet"

Personer som lever nära nedlagda glasbruk kan under lång tid ha blivit exponerade för cancerframkallande miljögifter.

I Nybro kommun är många som bor nära deponiområdena oroliga och därför ska nu en studie undersöka hur de närboende egentligen påverkas av att leva nära ett förorenat område.

Det är framförallt arsenik, kadmium och bly som använts i glastillverkningen som Länsstyrelsen har hittat höga halter av i glasbrukens deponier. Men hur närboende påverkas av att bo nära de förorenade områdena har man aldrig tidigare tittat på. Men nu ska Yrkes och Miljömedicin i Linköping via en studie räta ut frågetecknen för dom närboende. Via en första enkät ska de kartlägga hur de som bor nära glasbruken har exponerats av miljögifterna.

- Vi ska ta reda på om dom äter lokal föda, dricker eget vatten från egen brunn eller om dom fiskar i området så att dom får i sig mer föroreningar via det, säger Ingela Helmfrid på arbets och miljömedicin i Linköping som leder studien.

Nästa steg är att plocka ut de som är mest högexponerade respektive lågexponerade. Sedan ska de testas via urinprov, hårprov och blodprov. Därefter jämförs proven för att se om de skiljer sig åt.

Finns det anledning att vara orolig om man bor nära ett deponiområde?

- Det beror på om man får i sig någonting, jag kan inte svara på det i dagsläget utan vi måste studera detta vidare.

Enkäterna kommer att gå ut till de närboende under hösten.

I början av 2000-talet genomförde länstyrelserna i både Kalmar och Kronoberg, tillsammans med berörda kommuner i glasriket en inventering av glasbruk och glasbruksdeponier i det så kallade glasbruksprojektet. Projektet är nu avslutat och sammanlagt har man kartlagt över 420 000 kubikmeter förorenad mark, som innehåller över 400 ton arsenik. Och det är den förorenade marken som en studie nu ska undersöka hur den påverkar människorna och miljön i närheten.

I flerohopp, ligger deponiområdet precis intill ljungbyån som har sin utmynning i östersjön, och när man tittar ut över riskområdet så kan man se både glasskärvor och splitter och man kan till och med se att marken är förorenad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista