Hög säkerhet vid rättegång i Västervik. Foto: Hasse Carlsson
Västervik

Stort säkerhetspådrag vid rättegång

Tre kända nazistsympatisörer stod under måndagen inför rätta vid tingsstället i Västervik. På grund av hotbilden mot dels vittnen och del mot de åtalade, var det ett stort säkerhetspådrag vid tingsstället.

Bland annat höjdes säkerheten genom flera poliser på plats och att alla besökare i rätten fick gå igenom metalldetektor. Men hur hotbilden påverkar rättegången vill inte Åklagaren Magnus Ling kommentera.

- Jag kan inte säga något i den delen just nu, jag kan säga det när rättegången är över, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Rättegången följs dessutom av många yngre personer, både sympatisörer till de åtalade och motståndare.

Attackerade studiecirkel
De tre står åtalade för våldsamt upplopp, grova våldsbrott, olaga innanhav av vapen och olaga affischering. Två av de tre åtalade anklagas för att ha varit uppviglare till attacken mot studiecirkel som politiska motståndare på vänsterkanten höll i Vimmerby hösten 2007.

Förutom attacker mot deltagarna så gick ett 15-tal nynazister till angrepp mot polisen som fick begära in förstärkning från Kalmar och Östergötland.

De båda åtalade förnekar brott och hävdar istället att det var de som blev provocerade och att det var ett bråk med vänsteraktivister.

Några vänsteraktivister hade de poliser som vittnade inte sett röken av utan de berättade om att de blivit angripna och att situationen var allvarlig och de kände sig i underläge. Poliserna sa under rättegången att det var raka armar och knutna nävar och skrik om vit makt som mötte poliserna. Deras hundar sparkades och det var först efter att de använt pepparsprej som de lyckades bryta upp upploppet.

Allvarligt brott
Och våldsamt upplopp är ett allvarligt brott enligt åklagaren Magnus Ling.

- Jag menar att det är på fängelsenivå iallafall, säger han.

De tre står även åtalade för att ha haft knivar, yxor, bensindunkar och en rånarluva i den falskskyltade bil de färdats i.

En av de åtalade erkände och sa att det var vapen han behövde för att försvara sig med om han blev angripen av vänstergrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista