Foto: Bengt O Nordin

A-kasseregler dränerar brandkårer

De nya a-kassereglerna om deltidsersättning gör att flera deltidsarbetande inom flera brancher tvingas lämna sina jobb. Deltidsbrandkårerna drabbas hårt och riskerar att slås ut.

Deltidsbrandkårerna riskerar att slås ut av de nya a-kassereglerna. Deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb, räknas som deltidsarbetande och tvingas att lämna sina brandkårsuppdrag för att få ut full a-kassa.

Det här sprider oro på många orter som är beroende av sina deltidsbrandkårer.

- Jag tror att det skulle vara en katastrof, de har ju faktiskt räddat liv.

- Ja, det är ju det som är ryggraden inom svensk räddningstjänst, deltiden. Det är mycket mindre folk som jobbar på heltid.

- Det är ett jätteproblem med de problem vi har i dag med att anställa personal. Hur ska det kunna bli i fortsättningen om folk säger upp sig och flyttar från orten.

Oroliga röster från ortsbor och brandmän i Sörmland och Dalarna. Men det är inte bara där man bekymrar sig för sina deltidskårer.

Svensk räddningstjänst vilar till 75 procent på deltidsbrandmännens insatser runt om i landet och ingen kan i nuläget överblicka hur de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan kommer att slå mot kårerna.

Men i finanskrisens spår är det många deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb och det är då problemen med a-kassan uppstår, förklarar Anders Wikander, utredare på a-kassornas samorganisation.

- En deltidsanställd brandman ska deklarera sina utryckningar som arbete på sitt kassakort. Det innebär att när de har gjort av med de 75 deltidsdagarna, då får de ingen arbetslöshetsersättning i sådana veckor där de har utryckningar. Följden blir ju ofta att man måste säga upp sig som brandman, säger Anders Wikander.

Finns det några möjligheter att göra undantag från de här a-kassereglerna?

- Nej, deltidsbegränsningsregeln slår mot alla. Jobbar man deltid och kombinerar med a-kassa så tickar deltidsklockan i gång, säger Anders Wikander.

Nerikes Brandkår i Örebro län är nästan helt beroende av deltidsbrandmän för att klara brandsäkerheten.

Elva av deras 13 brandkårer bygger på deltidarnas insatser, och försvinner de kan det få ödesdigra konsekvenser, förklarar vice brandchef Anders Larsson.

- I exempelvis Laxå så har vi fem man i beredskap för att man ska kunna genomföra rökdykning på egen hand, rädda liv eller släcka. Det första som händer om man är färre än fem är att man inte kan gå in. Då kan det i värsta fall drabba någon som inte blir räddad i tid, säger Anders Larsson.

En av alla deltidsbrandmän som tvingas säga upp sig från brandkåren är Patrik Nilsson i Laxå. Han blev av med jobbet i december, och någon gång i juni tar hans 75 dagar slut. Han bävar för att sluta efter 20 år i brandkåren.

- Det är ju det man lever för i stort sett, fast man har familj och sånt så är det ju alltid brandkåren som kommer högst upp eller bland de högsta alla fall, säger Patrik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista