Foto: Nick Näslund
Kalmar

Fanerdun kom aldrig till Kalmar

Den kinesiska satsningen Fanerdun skjuts ännu en gång på framtiden. För idag skulle dom nya ägarna till Fanerduns svenska del komma till Kalmar och berätta om företagets framtid. Men de kom aldrig.

Istället har dom nya ägarna ansökt om arbetspass och visum för ytterligare 20 personer som ska komma hit. Men när det vet ingen i dagsläget, och lika lite vet kommunen om dom nya ägarna.

Roland Karlsson är kommunchef i Kalmar säger till Sveriges Radio Kalmar, att först och främst ska dom betala tillbaka sitt lån, sen kan vi gå vidare.

Det var i Torsdags i förra veckan som Kalmar kommun fick ett mejl från Fanerduns ägare Jinxing Lou, där han meddelade att han sålt Fanerdun och att dom nya ägarna skulle komma till Kalmar idag och presentera sig för kommunen. Visum och pass var utfärdat och klart från generalkonsulatet i Shanghai, men dom hämtades aldrig ut.

Istället har dom nya ägarna meddelat att dom har ansökt om ytterligare 20 visum, och dessutom arbetstillstånd för att få börja arbeta i Kalmar. Och ett arbetstillstånd måste migrationsverket godkänna.

Men från Kalmar kommuns sida, så vill man att Fanerdun först och främst börjar betala tillbaka på det sex komma fyra miljoner kronor stora lån till kommunen.

Kalmar Kommun har ställt ett krav om att Fanerdun måste börja betala tillbaka en miljon kronor i månaden, med start den 17 februari, alltså precis om en vecka.

Det var därför dom nya ägarna skulle kommit idag, så att dom skulle haft god tid på sig att börja betala tillbaka lånet, men eftersom dom nu inte kom till Kalmar idag, så är det fortfarande väldigt osäkert om lånet kommer börja betalas tillbaka.

- Vi är luttrade, det har varit många turer. Jag hoppas att det blir en ny satsning på Fanerdun, men jag vågar inte gissa hur det kommer gå, säger Roland Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista