Reporäntan sänks till 1,0 procent

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat. Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent.

”Denna kraftiga sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent”, motiverar Riksbanken i ett pressmeddelande.

”Nedgången i konjunkturen ser idag ut att bli ännu djupare än vad den gjorde i december. Exporten och exportorderingången har fallit dramatiskt och antalet varsel om uppsägningar är fortsatt högt.”, fortsätter banken.

Riksbanken bedömer att räntan kan behöva sänkas ytterligare något det närmaste halvåret.

Riksbanken justerar ned sin prognos för reporäntan, räntebanan, rejält och spår nu att räntan i genomsnitt kommer att ligga på 0,9 procent under andra kvartalet i år, 0,8 procent under första kvartalet 2010, 1,6 procent första kvartalet 2011 och 3,2 procent första kvartalet 2012.

Riksbanken sänker även sina prognoser för Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) och inflation kraftigt.

BNP väntas nu krympa med 1,6 procent i år, för att därefter återhämta sig och växa med 1,7 procent 2010 och 3,2 procent 2011.

Konsumentpriserna väntas i genomsnitt falla med 0,5 procent i år och sedan stiga med 1,6 procent 2010 och 3,2 procent 2011.

Riksbanken räknar också med att arbetslösheten blir högre än man tidigare trott. I år stiger den till 8,0 procent och under nästa år går den upp ytterligare till 9,1 procent för att 2011 stanna på 9,0 procent.

Riksbanken räknar också med att sysselsättningen faller med 2,0 procent i år och ytterligare 1,6 procent 2010. 2011 stabiliseras sysselsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".