Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Körskolor missar synfel

Körskolornas synundersökningar missar allvarliga synfel. Det gör att personer som ser alldeles för dåligt för att köra bil ändå kan få körkort.

Det bekräftar Transportstyrelsen, som är den myndighet som är ansvarig för körkortsutbildningen.

Ett exempel är Hannes Lundgren i Sundsvall som fick körkort trots att han hade stora synbortfall. När han tog körkort för personbil var hans syn inga problem, men när han senare skulle ta lastbilskort blev det stopp. I samband med det startade också en utredning som gjorde att även hans B-körkort drogs tillbaka, trots att synundersökningen på körskolan inte visat på några hinder.

De apparater som används av de flesta körskolor klarar inte av att undersöka hela körfältet, det bekräftar chefsläkare Hans Englund på Transportstyrelsens vägenhet.

- Det är ett problem. Samtidigt är det hundratusen om året som ska undersökas, och alla kan inte gå till doktorn, säger han. Det är på gång att förbättra utbildningen för personalen på trafikskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".