Svårare överklaga vindkraft

Regeringen vill snabba på byggen av vindkraftverk i Sverige och föreslår därför att man tar bort kravet på bygglov och detaljplan för att få bygga större vindkraftverk.

Man tycker att ungefär samma frågor ändå tas upp när ett vindkraftverk ska miljöprövas. Därmed minskar möjligheten för enskilda personer att överklaga.

– I stort sett de flesta länder som har vindkraft har ju mycket snabbare tillståndsprocesser än vad Sverige har. Det närmaste grannlandet är Danmark men vi har ju också ett stort exempel i Spanien. Vi har Portugal, vi har rader av länder, vi har Tyskland som är kanske den största vindkraftproducenten i världen idag, säger miljöminister Andreas Carlgren. 

– Från att Sverige var först av alla med att starta att bygga ut vindkraft så har vi blivit ett av de långsammaste länderna. Det är det vi nu vill göra något åt, säger Andreas Carlgren. 

För att få bygga större vindkraftverk eller en grupp av medelstora vindkraftverk krävs idag detaljplan och bygglov enligt plan- och bygglagen. och dessutom tillstånd enligt miljöbalken. 

Det är inte ovanligt att människor som bor i närheten av planerade vindkraftverk ogillar planerna på ett bygge, och då använder sig av möjligheten att överklaga ärendet till myndigheterna. Regeringen tycker att det många gånger har tagit alldeles för lång tid att bygga vindkraftverk. 

För att begränsa möjligheterna att överklaga men också för att, som Andreas Carlgren uttrycker det, minska krånglet och göra det mindre byråkratiskt  vill regeringen slopa kravet på bygglov och detaljplan när det gäller dom större vindkraftsanläggningarna. Framöver ska det bara vara miljöbalken som avgör om det blir ett tillstånd att bygga vindkraftverk.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".