Kalmar

Utpressningsmål med MC-anknytning

På torsdagen hölls rättegången mot en man från Kalmar som är åtalad misstänkt för utpressning, baserad på en påhittad händelse.

Den åtalade har enligt åklagaren försökt driva in pengar för en påhittad händelse. Han ska dessutom hotat med stryk eller att offret skulle få knäskålarna avskjutna.

Den unge, utsatte gymnasiekillen, blev tillsammans med en kompis stoppad och hotad med stryk. Detta om han inte lämnade ut ett telefonnummer till ledarpersoner i vad som kallades Kalmar Firma, en samling fotbollshuliganer. Han hade inte numret, men lämnade ut en kamrats nummer. Därefter började samtalen med utpressningar på 20 000 kronor strömma in.

Polisen lyssnade av ett av samtalen och kunde strax därpå gripa den åtalade.

Den åtalade ska ha hotat med olika typer av våld om inte pengarna betalades in, och nämnde MC-gänget Bandidos skulle vara en av parterna i hotet.

När den unge, utasatte gymnasiekillen kom in i rättssalen var han mycket rädd, skakade och tårarna strömmande nedför ansiktet.

Den åtalade nekade till inblandning i hoten och hävdade att han bara hört rykten att några  ungdomar var skuldsatta hos MC-gänget och ville bara hjälpa gymnasiekillarna att komma ur situationen med livet i behåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".