Clas Olsson, chefsekonom på SKL. Foto: Hasse Carlsson
Kalmar län

SKL: Oklokt att inte satsa på kommunerna

Över 80 procent av kommunernas utgifter är i lönekostnader. Därför är det viktigt att regeringen nu sätter in åtgärder så att kommunerna inte ska tvingas till varsel, och därmed nedskärningar i välfärden, menar Clas Olsson, chefsekonom på SKL.

- Det är vore klokt om regeringen redan nu öppnar plånboken och skjuter till mer pengar i den kommunala och landstings ekonomin, det sa Clas Olsson chefsekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting när han träffade politiska företrädare från länet i dag .

Han menar att nästa år kommer den ekonomiska krisen att slå igenom fullt ut i de kommunala budgetarna. Då kommer kommunerna att varsla personal för att spara, och det på verksamheter som långsiktigt kommer att behöva mer personal.

- Att skicka ut människor från en verksamhet som har stora behov för att de ska bekostas från ett annat officiellt konto, det förefaller ju lite som Ebberöds bank, säger Clas Olsson.

Fakta

85% av den kommunala budgeten utgörs av löner. Det gör att besparingar uteslutande blir på personal och tjänster.

Ebberöds bank är ett utryck hämtat från ett folklustspel på 20 talet där en bank ger 8 % i inlåningsränta och tar bara 4 % i utlåningsränta och är sedan dess synonymt med vanskött ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".