Illustration: Simon Leijnse
Kalmar

Gallring bland arbetssökande

Allt fler jobb hos arbetsförmedingen döljs för de arbetssökande. Företagen annonserar inte på Platsbanken för att inte bli nerringda. Istället får arbetsförmedlare gallra, vilket gör att inte alla får veta att jobbet går att söka.

I takt med att arbetslösheten stiger så väljer allt fler arbetsgivare att inte annonsera på Platsbanken för att slippa bli nedringda.

Istället ska arbetsförmedlaren i det dolda presentera några lämpliga kandidater, vilket gör att många som hade kunnat söka jobbet får stå utanför.

Många arbetsgivare säger till arbetsförmedlingarna att de vägrar att annonsera och om inte rekryteringen kan ske i det dolda så väljer de att sköta rekryteringen på egen hand.

- Egentligen har vi ett intresse av att så mycket som möjligt ska vara synligt, men här hamnar vi i en konflikt, säger Christer Petersson, handläggare på arbetsförmedlingen i Nybro.

Vad innebär det här de arbetssökande?

- Det är mycket negativt, de har ju ett intresse av att jobben blir synliga. Nu tar det väldigt mycket tid att hitta de lediga jobbet för det är ju lite som att leta efter en nål i en höstack.

Det är framförallt de okvalificerade jobben som i hög utsträckning döljs för de arbetssökande. Kvalificerade jobb där det kan vara svårare att hitta lämpliga sökande utannonseras i mycket högre utsträckning.

Att allt fler företag nu väljer att inte annonsera på Platsbanken innebär att många som hade kunnat söka de lediga jobben aldrig får en chans. Arbetsförmedlingen lämnar nämligen bara ut ett begränsat antal kandidater till arbetsgivaren.

- Ett antal lämpliga kommer inte med och blir presenterade. Det är en slumpfaktor som kan vara svår att hantera, säger handläggaren Christer Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".