1 av 2
2 av 2
Anna Thore. Foto: Hasse Carlsson
Kalmar sund

Blåmusslor ska rädda Östersjön

Odlingar av blåmusslor ska provodlas på tre ställen för att rädda Östersjön. En av provodlingarna placeras i Kalmar sund.

Ska blåmusslor bli det som räddar vattnet utmed Östersjöns kuster från övergödning? Med pengar från Stiftelsen Baltic Sea 2020 startas snart provodlingar i tre områden i Östersjön.

Anna Thore som är projektledare för kustmiljöarbetet i Kalmar ser fram emot de här pengarna som gör att de nu kan växla upp i större skala.

- Det kan bli jättestort, säger Anna Thore som tror att musselodling en av de nya åtgärderna för att minska näringsämnena i Östersjön.

Det finns redan musselodlingar, men de har underhållits på idéell basis och i liten skala än så länge, något som det nu alltså ska ändras på.

Det är en hektar musselodling som nu ska genomföras i Kalmar, och som ska ge 150 ton musslor per år. Musslorna kan, förutom att rena vattnet, sedan användas till hönsfoder eller vidareutveckla det för produktion av biogas.

Utmed Västkusten har musselodlingar länge använts som ett sätt att förbättra kvaliteten på kustvattnet. Stiftelsen Baltic Sea har tilldelat musselodlingsprojektet närmare sju miljoner kronor under en tre år för att starta provodlingarna i Östersjön.

Östersjön lider sedan lång tid av övergödning i form av tillförsel av kväve och fosfor från bland annat åkermarker. Hittills har insatserna mot övergödningen främst riktats mot att minska utsläppen från punktkällor som exempelvis reningsverk.

Men kväve är energikrävande att framställa och bör liksom fosfor återvinnas som en resurs. Det är här musslorna kommer in.

Kväve och fosfor fångas upp av växtplankton i havet. Blåmusslor betar plankton och ansamlar näringsämnena. När musslorna skördas förbättras kustvattenkvaliteten.

Det är huvudmålet för provodlingarna av musslor. Ett delmål är också att är undersöka om de odlade musslorna kan utnyttjas som foderråvara och ersätta fiskmjölsprotein i ekologiskt foder för exempelvis värphöns.

Det speciella med blåmusselodling i Östersjön är att musslorna på grund av den låga salthalten inte blir större än ett par centimeter.

Provodlingarna kommer att bedrivas i Trosa skärgård, Kalmarsund och Puck Bay i Gdanskbukten i nordöstra Polen. Projektledare är forskaren Odd Lindahl på Centrum för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".