Kommuner och Vägverk förlorar miljoner på asfalt

Gammal asfalt som las fram till början av 1970 -talet är miljöfarligt avfall. Det slår en EU förordning fast. Därmed får inte vägverket och kommuner återanvända mycket av den gamla asfalt som ligger på våra vägar. För vägverket betyder det här merkostander på runt 200 miljoner kronor per år då gammal asfalt måste läggas på sepciella tippar istället för att bli ny asfalt.
Problemet är att stenkolsolja som användes som bindemedel i asfalten fram till början av 70-talet inehåller mycket PAH, policykliska aromatiska kolvägen, som är mycket giftiga. Den här gamla asfalten ligger ofta kvar djupt ner i vägarna, och där finns problemet . Idag tas mycket gammal asfalt tilvara och återanvänds. Men enligt regelerna som nu gäller är mycket av den gamla asfalten miljöfarligt avfall. Så istället för att bli ny asfalt ska den antingen deponeras på särskilda tippar eller destrueras vid SAKAB. Det kostar pengar. Både att deponera avfallet och att ta fram nytt grus och ny sten sitället för den som räknas som miljöfarligt avfall. På vägverket räknar man med att det här kan kosta ett par hundra miljoner kronor per år. Det är dubbelt så mycket som används för driva vägarna i Kalmar län. Alltså snöröjning, slåtter och underhåll av grusvägbar bland annat. På vägvekret har man svårt att se logiken i det här. Speciellt som man inte sett några faror med den gamla asfalten. - Vi har gjort ganska omfattande studier. Dom studierna visar inte på att det skulle vara något miljöbekymmer när asfalten ligger där. Det verkar inte ske något läckage till omgivningen. Vi har också gjort arbetsmiljöstudier som tyder på att det inte ska vara någon risk att jobba med återanvändning, säger Lars Nilsson, miljödirektör på Vägverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".