Kalmar har alla förutsättningar för att bygga spårbilar. Foto: Jonathan Näckstrand /Scanpix
Kalmar

Spårbilar är framtiden i Kalmar

Tänk dig en snar framtid där du i stället för att hoppa på bussen, går in i en automatstyrd kabin som åker under en räls uppe i luften precis dit du vill.

Ja, det här nya och miljövänliga trafikslaget som kallas spårbilar eller spårtaxi, vore samhällsekonomiskt lönsamt att bygga i Kalmar. Det visar en utredning som gjorts på uppdrag av svenska myndigheter.

Trafikekonomen och spårbilsutredaren Göran Tegnér säger till radion att Kalmar har alla förutsättningar för att kunna bygga spårbilar. Dels för att staden inte är så stor, och för att invånarna bor så tätt.

Men trots att även folket i Kalmar verkar positivt inställda till idén, så visar det sig att politikerna inte ens har känt till utredningen. Jonas Löhnn, miljöpartistiskt kommunalråd säger att man från Kalmar kommuns sida inte varit riktigt uppmärksamma om ett sådant här förslag, men samtidigt öppnar han för möjligheterna att bygga ett spårbilsnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".