Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

Sparpaket kan kosta 150 jobbet

Inom landstinget kan runt 150 tjänster komma att försvinna. Ett stort sparpaket förbereds just nu som ska läggas fram lagom till landstinget budgetfullmäktige i juni.

Men det handlar inte om uppsägningar säger landstingsdirektören Alf Jönsson. Istället vill ge cheferna ett verktyg i form av att garantipensioner att erbjuda anställda.

Garantipensionering är inget nytt inom landstinget. Det användes redan 2004 för att komma till rätta med landstingets dåliga ekonomi då. Och Alf Jönsson tror det är dags att återgå till gamla beprövade recept.

- Det är just att få till att använda ett sådant verktyg igen. Och jag tror man kan använda det på två sätt. Det ena är under förutsättning att man inte återbesätter tjänster. Och det andra är en neddragning där en med ny efterfrågad kompetens ersätter två medarbetare. Och nu kommer jag lämna ett uppdrag till förvaltningscheferna att återkomma med ett förslag till vår verksamhet där vi använder ett sådant verktyg. Men totalt kan det röra sig om 150 tjänster, säger Alf Jönsson.

Alf Jönsson pratar om 2008 som ett år med två ansikten, dels fick landstinget bra uppmärksamhet för sin tillgänglighet och nöjda patienter bland annat, men samtidigt slog finanskrisen till och skatteintäkterna började minska. En trend som kommer fortsätta. Och nu arbetas ett sparförslag fram, som ska presenteras och beslutas om vid landstingets budgetfullmäktige i juni.

Och det handlar om ett beprövat koncept, att erbjuda garantipension.

Alf Jönsson tror att det verktyget som han kallar det, kan leda till att få ut mer effekter av de effektiviseringar som redan gjorts.

- Vi vill inte komma tillbaka till en situation som vi hade 2002-2004 med stora strukturspar. Utan vi försöker spara genom att försöka få en bättre verksamhet varje dag och just att använda ett sådant verktyg som garantipensionering är för att undvika uppsägningar, säger han.

Men att bibehålla patientsäkerheten, och få en bättre verksamhet samtidigt som man förlorar så många anställda är en ekvation som går ihop menar du?

- Jag anser att det är möjligt. Om vi jobbar med att förbättra våra processer, om vi jobbar med att ta ut effekterna av alla besparings och förbättringsprojekt som pågår, så tror jag att detta är möjligt, avslutar Alf Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".