Illustration: Simon Leijnse

Dåliga tider för inbrottstjuvar

Lågkonjunkturen slår hårt även mot landets inbrottstjuvar. Nu håller folk i plånboken och det blir färre platt-tv och andra tekniska prylar att stjäla i hemmen.

De senaste åren har varit goda tider för landets tjuvar och det märks i inbrottsstatistiken. Förra året ökade antalet bostadsinbrott med sju procent jämfört med 2007. För försäkringsbolaget If ökade samtidigt skadekostnaderna med hela 18 procent men den ökningen väntas nu plana ut i takt med de sämre tiderna.

-Inbrotten i våra bostäder blir kanske inte färre men ersättningarna till försäkringstagarna blir lägre när människor slutar köpa dyra saker, säger Björn Jonasson, produktspecialist vid If.

Högkonjunkturen medförde att svenskarna handlade kapitalvaror som aldrig förr. Hemmen fylldes med nya platt-tv, datorer och andra stöldbegärliga elektroniska varor.

För tjuvarna var det något av ett smörgåsbord att gå till. Förutom de tekniska prylarna stal de gärna mobiltelefoner, smycken, parfym och smink.

-Jag vet inte varför smink och parfymer är så populära. Det är lite förvånande, säger Björn Jonasson.

För att undvika inbrott bör man ha godkända lås och larm i bostaden. Ett tips är även att låta radion vara på och låsa ytterdörren när man är hemma.

TT

Tio tips från försäkringsbolaget If för att undvika inbrott i bostaden:

1. Ha alltid godkända lås.

2. Installera larm.

3. Montera timer på några lampor och en radio.

4. Lås ytterdörren när du är hemma.

5. Lämna aldrig bilnycklarna framme.

6. Förvara aldrig värdesaker i hallen.

7. Försök placera värdesaker så att de inte syns utifrån.

8. Lås in eller lås fast dina värdesaker så bra det går.

9. Lär känna grannarna, starta en samverkansgrupp.

10. Visa inte att du är bortrest. Be grannen att till exempel tömma brevlådan, klippa gräset, skotta snö, slänga sopor i din soptunna och köra med sin bil på din uppfart.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".