Graffiti, eller klotter, på en av ölandsbrons pelare. Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

Mindre antal klotterbrott

Polisanmälda klotterbrott minskade markant i länet från 260 stycken 2007 till 181 under 2008. Två kommuner som står för en stor del av minskningen är Nybro och Västervik, där det tycks finnas olika orsaker.

I Nybro drabbades man enligt poliskomissarie Glenn Adolfsson av en brottshärva med mycket klotter för cirka ett år sedan, men gärningsmännen blev fällda i domstol för brotten och sedan har det varit lugnare. Han säger också att när det gäller mindre kommuner så är det inte bara egna invånare som klottrar, utan ibland kommer det också dit klottrare från framför allt större städer.

- Då gäller det att kunna göra bra utredningar för att kunna få fast dem och kunna lagföra dem också och det är väl det som vi har lyckats med i Nybro kommun här på ett bra sätt, säger han.

Glenn Adolfsson har ett tips till polisen i andra kommuner.

- Här är det väldigt viktigt att polisen jobbar tillsammans med kommunerna och framför allt fältarbetarna på den sociala sidan - där får man väldigt mycket information, säger han.

I Västerviks kommun har man satsat på förebyggande arbete i form av information till skolorna och diskussioner om etik och moral på skolorna. Joakim Jansson som är säkerhetssamordnare på Västerviks kommun tror att detta kan ha haft betydelse för att minska antalet klotterbrott.

Länets största kommun Kalmar stod också för cirka en tredjedel av antalet anmälda klotterbrott förra året och där har antalet inte heller minskat.

Polisinspektör Anna Wirblad, som är ny chef för ungdomsbrottsenheten i Kalmar, tror att det är viktigt att öka medvetenheten kring klottring för att få den att minska på sikt:

- Att få upp medvetandet hos ungdomar och föräldrar att det är stora kostnader i samband med detta och att det är ett brott, att man blir lagförd för det, säger hon.

Antal anmälda klottringsbrott per kommun

Kommun  2007 : 2008

Borgholms 16 : 12
Emmaboda 2  :   4
Hultsfred   18 :  21
Högsby      6  :   4
Kalmar     62 : 65
Mönsterås  2  :   0
Mörbylånga 18 : 2
Nybro      58  :  13
Oskarshamn 33 : 15
Torsås      5  :   6
Vimmerby 3  :  13
Västervik  31  : 20

Okänd kn 6  :  6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".